Zelfs Trump begrijpt de uitstraling van gordijnen.

Het is een van de belangrijkste gebeurtenissen van de afgelopen maanden; Donald Trump is president geworden. En het is natuurlijk iedereen wel opgevallen dat het eerste wat Trump gedaan heeft is, zijn gordijnen in het Oval Office vervangen. Tijdens het presidentschap van Obama waren deze gordijnen rood maar dat is tijdens de inauguratie verandert naar goud. Als we de foto’s van de kamer vergelijken tijdens het presidentschap van Obama en Trump dan geeft het al gelijk een heel ander gevoel. En Trump vindt dat goud beter bij zijn status past dan rood.

Zelfs Trump begrijpt dus de uitstraling van gordijnen, GOUDEN gordijnen.

“Met de vele soorten beschikbare raambekleding zijn er talrijke toepassingen en kan er oneindig gevarieerd worden.”

FRANS BLUMMEL

De praktische kant van raambekleding

In het verleden dienden de glasgordijnen om overdag nieuwsgierige blikken tegen te houden en ’s avonds deden dit de overgordijnen. Deze overgordijnen hadden nóg een functie. Omdat isolatieglas nog niet bestond werd er in de winter vooral ’s nachts de kou mee buiten gehouden en soms de hitte van de zon op een warme zomerdag.

Met de vele soorten raambekleding van nu zijn er talrijke toepassingen bijgekomen en kan er oneindig gevarieerd worden. Om een voorbeeld te noemen: in-betweens zijn, zoals de naam al aangeeft, stoffen die qua doorzichtigheid tussen de traditionele glas- en overgordijnen in zitten. Je kunt er overdag wel door naar buiten kijken, ze laten het daglicht door, en van buiten kun je niet naar binnen kijken. Deze stoffen kun je prima combineren met bijvoorbeeld een plissé die eveneens transparant mag zijn. Doe je die ’s avonds óók dicht dan vormen ze samen met de in-betweens een uitstekende buffer tegen nieuwsgierige blikken. Ook kun je overdag alleen de plissé gebruiken en in allerlei standen zetten, van boven naar beneden of van beneden naar boven. De in-betweens kunnen dan gewoon worden open gelaten.

Met raambekleding kun je op allerlei manieren de zon en hitte filteren en/of weren.

Gordijnen hebben tevens een fantastische geluiddempende werking wat vaak noodzakelijk is in huizen met gestucte wanden en harde vloeren. Met gordijnen voor het raam vragen mensen tijdens een telefoongesprek dan niet meer of je in bad zit.

In tegenstelling tot wat men vaak denkt houden kamerhoge gordijnen niet de warmte van radiatoren tegen. De warmtebuffer die tussen gordijnen en glas ontstaat zorgt juist voor een beter gespreide warmteafgifte.
Bij woningen zonder hinderlijke inkijk vanaf de straat en met mooie tuinen aan de achterzijde, volstaan vaak alleen overgordijnen. Je wilt overdag immers je tuin met je interieur verbinden en dan hoeft er niets voor het raam te hangen.

Gordijnen dragen in hoge mate bij aan de sfeer in een interieur

En bij deze functie van gordijnen komen we dan weer even terug bij Donald Trump. Want zelfs hij ziet in dat raambekleding naast een praktische kant ook een grote invloed op de sfeer van een ruimte heeft. Door het aanpassen of compleet vervangen van gordijnen kan een ruimte gelijk een compleet ander gevoel geven.

Ook kan het goed zijn dat meubels dan heel anders uitkomen. En omgedraaid geldt dat natuurlijk ook. Als je verschillende nieuwe meubels aanschaft komt het regelmatig voor dat de gordijnen niet meer goed passen bij het nieuwe interieur.

Terug bij president Trump zien we dan ook dat hij niet alleen gelijk zijn gordijnen heeft veranderd van rood naar goud. Maar dat hij samen met de rode gordijnen ook de bank direct heeft vervangen. Het is waarschijnlijk een kwestie van smaak maar de nieuwe ‘gouden’ bank past in elk geval goed bij zijn nieuwe gordijnen.

We zien de afgelopen weken dat Trump op veel gebieden afstand neemt van Obama. Maar als het gaat om de invloed van gordijnen op de ‘look and feel’ van zijn nieuwe kantoor, verschilt Trump in ieder geval niet van mening met zijn voorgangers.

“Raambekleding heeft naast een praktische kant ook een grote invloed op de sfeer van een ruimte.”

FRANS BLUMMEL

Pin It on Pinterest

Share This