Kindveilige bedieningskoorden en kettingen.

Al enkele jaren moeten raamsystemen met bedieningskoorden kindveilig zijn. Jonge kinderen mogen niet in de koorden verstrikt raken. Er zijn in de koorden onderbrekers geplaatst die uit elkaar springen las het trekgewicht boven een bepaalde waarde uitkomt.

“Strenge veiligheids-normen moeten ongelukken voorkomen.”

FRANS BLUMMEL

Als gordijnenwinkel zijn wij verplicht speciale formulieren in te vullen. Behalve de systeemsoort, de stof en de kleur moet hier ook op worden vermeld wat de montagehoogte is. Hierop worden onder andere de lengtematen van de bedieningskettingen gebaseerd. Bij elke set worden systemen geleverd waarlangs de kettingen worden geleid of de koorden kunnen worden opgewonden. Bijgeleverde brochures geven aan hoe u het beste toezicht kunt houden op een veilig gebruik voor jonge kinderen.

Nadeel van de ingebouwde onderbrekers is dat bij een systeem met een groter oppervlak dit door zijn gewicht al vrij snel uit elkaar kan springen. Fabrikanten van deze systemen hebben naar aanleiding hiervan nieuwe, veiligere bedieningssystemen in de handel gebracht die kindvriendelijk en estetisch veel fraaier zijn. Smart Cord, Eindloos koord en Lite Rise hebben geen lange koorden meer als je ze hebt opgetrokken. 

FRANS BLUMMEL

BLOG

Gordijnen met wave-plooi...