Kind-veilige bedieningskoorden en kettingen.

Heeft u afgelopen tijd ook het nieuws gevolgd? Dan zal het u vast niet ontgaan zijn dat er veel gedoe geweest is rondom de kinderveiligheid van raambekleding met bedieningskoorden en kettingen. Voor kleine kinderen bestaat er een kans dat ze er in verstrikt raken wat kan leiden tot nare gevolgen. Een aantal merken zijn intussen al uit de winkel gehaald omdat zij een gevaar vormde voor kleine kinderen. En hierbij gaat het niet alleen om een simpele verwonding, maar heeft het in het buitenland jammer genoeg moeten leiden tot een fatale ongelukken. Hierbij ging het om kinderen die nog niet eens de leeftijd van drie jaar hadden bereikt. Ze raakte verstrikt in de bedieningskoorden.

Brussel heeft een paar jaar geleden de veiligheidseisen voor de bedieningen van deze raambekleding al flink aangescherpt. Deze maatregelen moeten er voor zorgen dat dit soort ongelukken nooit meer hoeven te gebeuren. Zo mogen koorden en kettingen niet lager hangen dan minimaal 150 cm vanaf de vloer. Ook bevestigingen van koorden moeten bij een bepaald trekgewicht uit elkaar springen zodat ze niet tot ongelukken kunnen leiden.

“Strenge veiligheids-normen moeten ongelukken voorkomen.”

FRANS BLUMMEL

De berichten over onveilige bedieningen voor raambekleding hebben ons extra gemotiveerd om enkel kind-veilige systemen te verkopen.

Als gordijnenwinkel zijn wij verplicht speciale formulieren in te vullen. Behalve de systeemsoort, de stof en de kleur moet hier ook op worden vermeld wat de montagehoogte is. Hierop worden onder andere de lengtematen van de bedieningskettingen gebaseerd. Bij elke set worden systemen geleverd waarlangs de kettingen worden geleid of de koorden kunnen worden opgewonden. Bijgeleverde brochures geven aan hoe u het beste toezicht kunt houden op een veilig gebruik voor jonge kinderen.

Nu hebben de regels uit Brussel ook nadelen. Als u bijvoorbeeld een plissé koopt die door zijn afmetingen wat zwaarder wordt is er een kans dat het verbindingsstuk bij het optrekken spontaan uit elkaar springt vanwege het door de nieuwe regels maximaal toegestane trekgewicht. Het opnieuw in elkaar zetten is een intensief karwei.

Deze ongemakken hebben de leveranciers echter op hun beurt weer aangespoord om geheel nieuwe, kindvriendelijke en esthetisch fraaie systemen te ontwikkelen. SmartCord, Eindloos koord en LiteRise zijn behalve kindvriendelijk ook zeer fraai omdat de lange koorden die bij opgetrokken systemen noodzakelijk waren geheel zijn verdwenen. Bij al onze systemen worden deze zeer innovatieve optrekmogelijkheden aangeboden. Graag beantwoorden wij al uw vragen met betrekking tot de veiligheid van onze raambekleding en informeren wij u over de nieuwe mogelijkheden. Wij staan altijd voor u klaar.

“De berichten over onveilige bedieningen hebben ons nog eens extra gemotiveerd alleen kind-veilige systemen te verkopen.”

FRANS BLUMMEL

Pin It on Pinterest

Share This