Natuurlijke stoffen als linnen,katoen, zijde en wol worden weer in ruime mate toegepast in gordijnstoffen. Ze geven in de meest schitterende dessins en weeftechnieken een superieure uitstraling. Aan de keuze voor deze stoffen herkent men de goede smaak. Maar….. Let op!

Gordijnen die nonchalant hangen, gedrapeerd op de vloer.
Bij natuurlijke stoffen hoort ook het natuurlijke verhaal. Om te beginnen kunnen gordijnen van natuurlijke stoffen vocht opnemen en afgeven. Hierdoor kunnen ze in het voor- en najaar iets langer worden en ’s winters bij de droge lucht van de centrale verwarming weer krimpen. Een constante luchtvochtigheid in de woonkamer is dus een voordeel. Ook als u zelf de gordijnen wast kunnen sommige stoffen krimpen. Een krimppercentage hangt altijd af van de samenstelling en de weeftechniek. Dit is niet nauwkeurig te geven.
Globaal kun je zeggen dat linnen tussen 5 en 7% kan krimpen, katoen tussen 1 en 4%, zijde tussen 1 en 3% en viscose tussen de 3 en 5%. Om bij krimp de mogelijkheid van verlenging te hebben raden wij aan om bij deze stoffen een ruimere zoom toe te passen. Ook kan men ze nonchalant hangen, gedrapeerd op de vloer.
Sommige stoffen kunnen wat verkleuren als ze overvloedig aan de zon worden blootgesteld. Vooral linnen is hier gevoelig voor. We adviseren daarom om linnen en ook kwetsbare natuurzijde altijd te voorzien van een synthetische voering. Omdat we tegenwoordig in huis niet meer zoveel roken hoeven de gordijnen minder vaak te worden gereinigd. Beter kan men ze dan om de paar jaar naar een professionele stomerij brengen.
Als men de bovenstaande regels in acht houdt zal men vele jaren kunnen genieten van ‘natuurlijke gordijnen’.